Amadeus Lyceum


Het Amadeus Lyceum is een cultuurschool voor eigentijds onderwijs voor VMBO-tl, HAVO en VWO. De school is van start gegaan in augustus 2004 en richt zich op een sterk kunst- en cultuurprofiel. Vanuit de vier kernwaarden (persoonlijke ontwikkeling, dialoog en respect, zelfsturing en creativiteit) vormen cultuureducatie en –participatie sleutelbegrippen in het onderwijs. De school maakt deel uit van de Cultuurcampus.

Op onze school zijn wij ons bewust van onze verbondenheid met de ander. Onze samenleving is een cultuurgemeenschap, waar kunst een grote rol speelt in de onderlinge overdracht. Daarom vormen kunst en cultuur op het Amadeus Lyceum het voertuig voor het leren. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van ons eigen cultuurcurriculum; levensecht onderwijs dat gebaseerd is op het leren vanuit cultureel erfgoed en de verschillende kunstdisciplines. Waar mogelijk brengen leerlingen onderwijstijd door bij instellingen op het gebied van cultuur, kunst, media en erfgoed. Tenslotte bieden wij gezelschappen, individuele kunstenaars en studenten van kunstvakopleidingen de gelegenheid samen te werken met onze leerlingen. Op deze manier halen we de buitenwereld naar binnen, en laten we zien dat de school een essentieel onderdeel is van de wereld waarin we leven.

De theaterzaal van de Cultuurcampus wordt beheerd door Cultuur19. Het Amadeus Lyceum is samen met Cultuur19 de hoofdgebruiker. De stichting ontwikkelt plannen voor een artistieke programmering op de avonden en in het weekend. De theaterzaal heeft een capaciteit van 200 plaatsen en speelt een belangrijke rol in het culturele aanbod in de wijk Leidsche Rijn.