De Vrijstaat

Kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat

Sinds 2010 biedt De Vrijstaat vanuit de monumentale boerderij Hofstede ter Weide en het Gebouw een kunstwerkplaats voor kinderen in het Leidsche Rijn Centrum. Doelstelling van De Vrijstaat is kinderen van 6-16 jaar op een toegankelijke en interactieve wijze in contact brengen met kunst en professionele kunstenaars. De Vrijstaat wordt geleid door Daphne de Bruin (artistiek leider) en Lieke Hoitink (zakelijke leiding).

Kunst is belangrijk. Kunst geeft je een blik op de wereld die je niet op een andere manier kunt krijgen. Kunst leert kinderen om buiten de gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Het plezier beleven aan kunst op jonge leeftijd creëert een vanzelfsprekende aandacht voor ‘het bijzondere’. We hoeven niet allemaal een kunstenaar te worden. Maar een aantal tools meenemen uit het domein van de kunst is van waarde voor de rest van je leven.

Jaarlijks ontwikkelen we twee langlopende exposities met interactief workshopprogramma. Op De Vrijstaat KunstAcademie werken kinderen intensief samen met professionele kunstenaars. Verder maken we ieder jaar een theatervoorstelling voor het hele gezin en kunnen kinderen in de zomer deelnemen aan de zomercampus. Ook bieden we kunsteducatie voor scholen en diverse workshops voor BSO's, kinderfeestjes of andere groepen kinderen.