Metaal Kathedraal


Metaal Kathedraal is een burger intiatief. Een ecologische culturele broedplaats die stap voor stap is uitgebouwd tot culturele hotspot en evenementenlocatie van formaat.

Een aanjager van gebiedsontwikkeling in Leidsche Rijn met 15 hectare integraal voedselbos in Rijnvliet als resultaat. Een praktijkmuseum van deze tijd waar je de lokale historie en ecologische toekomst kunt ervaren. Een eigentijds museum vol handvatten om lichaam en geest te voeden om zodoende in samenspraak met moeder natuur de wereld een betere plek te maken.

Dit initiatief van kunstenaars in het voormalige buurtschap De Meern is een vrijplaats waar ecologie, kunst, cultuur, natuur en cultureel ondernemerschap samengaan binnen een unieke programmering vanuit een uitzonderlijk monumentaal gebouw. Metaal Kathedraal werd in 1857 gebouwd en was een van Utrechts’ eerste katholieke kerken. Het monumentale karakteristieke pand is door de eeuwen heen vele malen getransformeerd. Van katholieke kerk, naar zijspanfabriek, naar metaalfabriek.

In 2011 werd de fabriek bezemschoon overgenomen door kunstenaars. Een buitengewone locatie voor buitengewone mensen in een buitengewone wereld! Dit bruisend nieuw Mekka is toegankelijk voor een breed publiek, Utrechtse makers, kunstenaars, performers en evenementen.

Elke 1e en 3e zondag van de maand staan de aloude kerkdeuren als vanouds wagenwijd open voor publiek tijdens Mekka op Zondag. Een vermakelijk rijk gevuld en educatief programma voor alle leeftijdsgenoten in de wijk met muziek, theater, kinderprogramma, kunst en workshops. Iedere 1ste zondag van de maand is de Bio Markt tussen 11.00 – 16.00 uur vast onderdeel van Mekka op Zondag.

Elke 3e zondag van de maand verandert Metaal Kathedraal in samenwerking met filmtheater ‘t Hoogt in een filmhuis. Met films die ertoe doen, films die verrassen, raken, aanzetten tot nadenken en confronteren. Om de beleving van de film te versterken en samen de dialoog over de inhoud aan te gaan wordt er na de film gegeten. Thuiskoks van pop-up restaurant Tantes Maal verzorgen een vegetarisch biologisch menu in lijn met de film. Met uitzondering van sommige activiteiten is Mekka op Zondag gratis te bezoeken.

Meer informatie is te vinden op www.metaalkathedraal.nl.

Kom maken, Kom spelen!