Cultuur19


Cultuur19 zet zich in voor een spannende en afwisselende kunst- en cultuurprogrammering in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.
 

Sinds het ontstaan van Leidsche Rijn organiseert en faciliteert Cultuur19 kunst- en cultuuractiviteiten in Leidsche Rijn (wijk 9) en Vleuten – De Meern (wijk 10). Kinderen, jongeren en volwassenen: Cultuur19 biedt een breed programma voor iedere leeftijd op gevarieerde wijklocaties als Theater Het Zand, Theater Vleuterweide en het Máximapark. Onder de noemer KLUB19 worden jongerenactiviteiten georganiseerd op het gebied van muziek en nieuwe media, zoals De Grote Prijs van Leidsche Rijn en Battle of the Beats. Jongeren uit de wijk worden nauw betrokken bij de ideeënvorming, organisatie en promotie. Wijkbewoners die een idee hebben voor een eigen activiteit biedt Cultuur19 ondersteuning bij productie en publiciteit. Veel programma's ontstaan in samenwerking met andere wijkorganisaties.

Deze wijkgerichte aanpak levert al jaren succesvolle evenementen op als het Leidsche Rijn Festival, De Maakplaats, Zingende Beelden, Duik in het Zand en nog veel meer activiteiten op het gebied van theater, beeldende kunst, dans en muziek.

In 2016 kreeg Cultuur19 groen licht voor het meerjarenplan Cultuurdragers 2017-2020. Het plan omvat ondermeer de ambitie om van de CultuurCampus een bruisend Centrum voor Amateurkunst te maken. Een wijkbroedplaats, waar professionals en amateurkunstenaars elkaar ontmoeten en een podium vinden voor hun werk.

Cultuur19 vindt dat een stadsdeel met de omvang van Leidsche Rijn een levendig cultureel klimaat verdient. Sinds het slaan van de eerste paal van de wijk zet Cultuur19 zich daar met veel enthousiasme voor in.